Κατασχέθηκαν 500 Τόνοι Παράνομα Φάρμακα Που Πωλούνταν Στο Διαδίκτυο

Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη. Η ύπαρξη παραποιημένων και μη αυθεντικών ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κι από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαδικτυακή πραγματικότητα, η οποία είναι απλωμένη σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η ασφάλεια ενός φαρμάκου που προσφέρεται μέσω του Διαδικτύου, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Φάρμακων, είναι αδύνατον να επαληθευτεί.

Περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς (56%) πιστεύουν ότι οι ασθενείς αγοράζουν τα φάρμακά τους μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να αποφύγουν το αίσθημα της αμηχανίας που μπορεί να αισθάνονται όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους για εξέταση όπως και λόγω της εύκολης και γρήγορης φύσης της διαδικασίας αυτής. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε τυχόν οφέλη. Τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα πραγματικά αφού έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ξεγελάσουν ακόμα και τους φαρμακοποιούς και να πείσουν ότι πρόκειται για το σωστό φάρμακο.

«Γι’ αυτό και η μάχη κατά της παραποίησης φαρμάκων είναι ένα διεθνές εγχείρημα», επισήμανε ο Φρίντεμαν Σμιτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το πρόβλημα είναι ότι οι παραποιήσεις γίνονται ολοένα καλύτερες και είναι όλο και πιο δύσκολο να τις αντιληφθεί κανείς». Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία.

φάρμακα στο διαδίκτυο

Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλογος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σκευάσματα και ουσίες που θα είναι δυνατόν να πωλούνται στο ίντερνετ και θα είναι προϊόντα κοινά για όλη την Ευρώπη. Μέσα από ειδικά site που θα ανήκουν σε φαρμακοποιούς θα μπορούν σύντομα και οι Έλληνες ασθενείς να αγοράζουν τα φάρμακά τους τα οποία όμως θα πρέπει να είναι μη συνταγογραφούμενα. Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) φτάνουν συχνά καταγγελίες για ψευδεπίγραφα σκευάσματα, τα οποία εντοπίζονται στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατάσχονται ποσότητες φαρμάκων, άγνωστης ποιότητας, τα οποία ελέγχονται στα εργαστήρια του Οργανισμού.

Ο Πρώτος Βασιλικός Γάμος Μετά Από 100 Χρόνια Στη Ρωσία Ήταν Όσο Μεγαλοπρεπής Φαντάζεσαι

Η διάθεση πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζει η κ Λίτινα και επικαλούμενη έρευνα της Pfizer, αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων πολλών ιστοσελίδων έχουν εκτοξευθεί, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτό τον τρόπο προμήθειας φαρμάκων ως ιδιαίτερα εύκολο. Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει ότι περίπου το 50% των πελατών τους έχουν πλέον κατευθυνθεί στην αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

φάρμακα στο διαδίκτυο

Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κ.λπ). Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα. Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι. Επί πλέον, προβλέπει τη σύσταση επιτροπής των συμβαλλομένων μερών για την παρακολούθηση της εφαρμογή της σύμβασης από τα κράτη που την υπογράφουν. Μέχρι στιγμής την συγκεκριμένη σύμβαση έχουν υπογράψει 19 κράτη μέλη και τρίτα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και όσο και αν μοιάζει απίστευτο, η Ελλάδα δεν το έχει πράξει ακόμη.

• την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. Ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών, έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης, τα οποία όμως θα είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία. Δεν έχουν τέλος οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα που διακινούνται ως φυτικά σκευάσματα ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, συχνά οι ιστοσελίδες που πωλούν φάρμακα στο Διαδίκτυο παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής του ή για άλλα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση του φαρμάκου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, λάθος θεραπεία ή καθόλου θεραπεία, ακόμη και στο θάνατο. Αμπούλες για καρκινοπαθείς με παραποιημένη σύνθεση, χάπια χωρίς επαρκή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν νοθευτεί ή μολυνθεί καταλήγουν ολοένα συχνότερα στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών. Οι δυνατότητες κερδοσκοπίας για τους εγκληματίες σε αυτό το πεδίο είναι τεράστιες, γεγονός που συνεπάγεται παράλληλα ασύλληπτη αύξηση των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών και των ασθενών που κάνουν χρήση των νοθευμένων σκευασμάτων. Εντούτοις, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικτυακή αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πολύ συχνά, οι ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται νόμιμες, ωστόσο πολλές ιστοσελίδες είναι παράνομες και παρέχουν πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα, ακόμη και στους πελάτες τους.

Στην Αθήνα Ο Πρόεδρος Της Β Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι

Στο διαδίκτυο θα μπορούμε σύντομα να βρίσκουμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία θα πωλούνται όμως μόνο από φαρμακοποιούς. Ο καρκίνος στα παιδιά είναι ένα σπάνιο νόσημα που όμως προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς https://eumeds.gr/ όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου. Την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. Ένα φάρμακο είναι ασφαλές MONO όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες και πρότυπα και όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης.

  • Η εμπορία και διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων μέσω διαδικτύου, έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και μάλιστα σε χώρες που βρέθηκαν στην «δίνη» της οικονομικής κρίσης, η αύξηση τέτοιων σκευασμάτων ήταν σοκαριστική.
  • Σημειώνεται πως τα σκευάσματα – «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν είναι μόνο φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής, όπως πολλοί πιστεύουν.
  • Αυτό που δεν κατανοούν όμως όσοι προμηθεύονται αυτά τα φάρμακα, είναι πως σε περίπτωση ανάγκης ή δυσάρεστων για την υγεία τους παρενεργειών, δύσκολα θα μπορέσει κάποιος γιατρός ή φαρμακοποιός να τους παράσχει άμεση βοήθεια, καθώς δεν θα γνωρίζει την δραστική ουσία των φαρμάκων που έχει καταναλώσει.
  • Μάθετε για τους τρόπους προβολής και προσεγγίστε το κοινό σας αποτελεσματικά, μέσα από το δημοφιλέστερο site στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας.

Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, μέσω του Ιντερνετ διακινούνται ανεξέλεγκτα πολλά πλαστά φάρμακα. Κούβελας, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και οι πελάτες των μη νόμιμων διαδικτυακών ιστοσελίδων και «εικονικών» φαρμακείων θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου των φαρμακοποιών, το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ταινία γνησιότητας την οποία χορηγεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) όπου αναγράφεται η ονομασία του φαρμάκου, η περιεκτικότητα και η φαρμακευτική εταιρεία που έχει την άδεια για την κυκλοφορία του. Στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν απαγορεύει την παρουσία ενός φυσικού φαρμακείου στο διαδίκτυο, απαγορεύεται όμως η πώληση φαρμάκων. Στη χώρα μας, όπως εξηγεί η Λίτινα, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία αποτελούν επέκταση του φυσικού φαρμακείου και έχουν ως αντικείμενο μόνο την πώληση και διαφήμιση παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Πλαστά Φάρμακα Στο Διαδίκτυο

Το Δίκτυό μας βασίζεται σε ένα όραμα δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό με μοναδική φιλοδοξία να ενημερώσει τον κόσμο και να συνενώσει τις υγιείς δημοσιογραφικές και επιχειρηματικές δυνάμεις κάθε περιοχής. Μάλιστα στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής θα εκδοθεί και ειδικό λογότυπο το οποίο θα ενσωματωθεί στις συσκευασίες των φαρμάκων ώστε να μπορούν εύκολα να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται. Προειδοποίηση για τους κινδύνους από την προμήθεια ψευδεπίγραφων φαρμάκων που υπόσχονται θεραπεία https://www.vita4you.gr/ για τον κορονοϊό. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που ενδείκνυνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η στυτική δυσλειτουργία, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και ψυχικές παθήσεις. Στην Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από Νοικοκυριά και Άτομα ερευνήθηκαν 4.774 ιδιωτικά νοικοκυριά και ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, με προϋπόθεση την ύπαρξη ενός, τουλάχιστον, μέλους ηλικίας 16 – 74 ετών σε κάθε νοικοκυριό.

Τα χάπια ήταν τελικά πλαστά, ενώ διέφεραν ακόμη και στην εμφάνιση με τα πρωτότυπα (είχαν άλλο χρώμα και σχήμα). Μάστιγα αποτελεί η παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω του διαδικτύου όχι μόνο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμη και στη χώρα μας. Πάνω από το 50% των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αμφιβόλου ποιότητας, αποτελεσματικότητας και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Πρόληψη Εγκεφαλικού: Τέσσερις Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Συχνά Εικόνες

Ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα συνοδευτεί και από σχετική υπουργική απόφαση της κάθε χώρας ώστε και επισήμως κάθε κράτος να δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους. Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής. Διατηρούμε https://www.ilovepharmacy.gr/ το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Κατασχέσεις παραποιημένων φαρμάκων στα ευρωπαϊκά σύνορα αυξήθηκαν κατά 384% το 2006 και ένα περαιτέρω 51% το 2007, φτάνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια κουτιά. 15.000 συνδρομητές λαμβάνουν κάθε εβδομάδα τη διατροφική τους ενημέρωση από το medNutrition.